Introducere în Adobe Photoshop pentru ONG-uri: Partea I

Guest post: Articolul este semnat de Wes Holing, senior web content developer  @TechSoup Global.

Adobe Photoshop este cel mai folosit instrument pentru editarea imaginilor, conceperea unor materiale grafice creative și chiar pentru scoaterea foștilor parteneri din fotografiile vechi. Cu Photoshop poți face orice la nivel vizual, de la a îmbunătăți rapid o fotografie și până la a controla fiecare detaliu ce compune viziunea ta digitală, într-o singură aplicație puternică și complexă.

Desigur, o asemenea descriere poate face învățarea Photoshopului un pic descurajantă, mai ales dacă nu l-ai folosit prea mult înainte. De aceea, TechSoup vrea să te ajute să înveți elementele de bază pentru editarea fotografiilor și crearea imaginilor pe care să le poți folosi în comunicarea din print și online, inclusiv în social media.

În acest sens, am creat o serie de 2 postări de blog care te vor ajuta să înveți cum pornești la drum, cum poți face editări de bază, cum poți lucra cu mai multe elemente într-un layout și cum ajungi la o creație finală.

La unii pași există și secțiuni Bonus. Acestea sunt câteva informații în plus, în cazul în care dorești să folosești mai intens Photoshop. Desigur, poți sări peste ele fără să pierzi nimic din proces.

Produsul final

De-a lungul acestei serii vom strânge împreună toate documentele de care ai nevoie pentru a crea posterul de mai jos, inclusiv fontul, fotografia și logo-ul.

photoshop ong techsoup imagine finala

După cum vezi, tot textul e generic și în limba latină. Designerii îl numesc ”Lorem Ipsum”, este doar o modalitate de a vizualiza felul în care va arăta textul în designul tău, atunci când nu ai gata textul propriu-zis.

Scopul acestei serii este să te învețe conceptele de bază pe care le poți folosi ca să creezi ceva similar cu acest poster. Odată ce-ai înțeles cum stă treaba, poți să faci un proiect al tău care vorbește despre misiunea organizației tale și care include propriul branding, cu logouri, fonturi, scheme cromatice și mesaj.

Poți găsi mai jos linkul de download pentru fișierul Photoshop (PSD) al acestui poster și altele.

Înainte de a începe

Software

Această serie include capturi de ecran și instrucțiuni pentru Adobe Photoshop CC 2014.2.2, cea mai nouă versiune de Photoshop la momentul scrierii acestui text. Cu foarte mici excepții, toate funcțiile listate se aplică și pentru versiuni mai vechi, până la Photoshop CS5, așa că veți putea urmării cursul și dacă nu v-ați mai upgradat Photoshopul în ultimii ani.

TechSoup nu oferă momentan întregul pachet Photoshop, dar dacă ai nevoie doar să editezi minimal imaginile, găsești Photoshop Elements în catalogul de produse pentru ONG-uri, din portofoliul TechSoup. Pentru versiunea completă Photoshop, Adobe oferă reduceri pentru anumite organizații nonprofit. Vezi ghidul de eligibilitate stabilit de Adobe, pentru mai multe informații.

Font

Înainte să începi cu fișierul PSD, vei avea nevoie de Open Sans, fontul folosit pentru poster (este gratuit). Poți folosi orice font pe care îl ai deja, dar acesta este aerisit, subțire și plăcut și se potrivește cu mesajul general al posterului.

Pentru a descărca și instala Open Sans:

 1. Mergi pe pagina de download.
 2. Bifează fiecare variantă din listă (vom folosi doar Light și Normal, dar de ce să nu le ai pe toate).
  open sans
 3. Apasă pe săgeata de download din colțul dreapta-sus al paginii.
 4. Google te va anunța că nu e nevoie să descarci aceste fonturi ca să le poți folosi pe o pagină web, dar tu le vei folosi în Photoshop, așa că poți ignora notificarea.
 5. Apasă pe fișierul .zip și descarcă fișierul.
 6. Extrage conținutul fișierului zip.
 7. Ca să instalezi fonturile:
  • În Windows, fă dublu clic pe fișier și apasă pe Install Font/ Instalează Font.
  • În Mac OS X, trage fișierele în folderul Fonturi.

Bonus: Google oferă fonturi gratuite pe Google Fonts. Mai poți găsi fonturi gratuite pe Font Squirrel, dafont și fontspace.

Imagine

Imaginea de pe fundalul posterului este de site-ul foto Pixabay. Fotografia este publică și o poți folosi gratuit oricum vrei, fără atribuire. Dimensiunea XL are o rezoluție destul de mare să o poți și printa, dacă vrei, fără să se piardă din calitate.

Fotografia, dimensiune XL (.jpg, 5 MB)

Bonus: Pixabay oferă multe imagini cu acces gratuit, pe care le poți folosi fără taxe sau atribuire. În acest sens, vezi și postarea TechSoup Pot folosi această imagine pe websiteul sau în newsletterul meu? pentru mai multe informații despre locurile în care găsești imagini gratuite și ce trebuie să știi despre modul lor de folosire.

Logo

Posterul include un logo generic de ONG. Îl poți descărca de mai jos.

Fișier logo (.eps, 1 MB)

Fișier poster

Dacă vrei să compari posterul tău cu produsul final sau dacă vrei să sari peste tutorial și să înlocuiești totul cu materialele tale, iată fișierul PSD.

Fișier poster Photoshop (.psd, 46 MB)

Creează fișierul Photoshop

Acum că ai fotografia, fontul și logo-ul, poți să le îmbini. Înainte să le asamblezi pe toate e nevoie să creezi un fișier Photoshop și să ajustezi puțin imaginea. Vom începe prin a crea o planșă goală numită ”Untitled-1.”

 1. Creează un nou fișier alegând File>New.photoshop ong new file
 2. Introdu următoarele valori. Așa vrei crea o planșă destul de mare încât să poți folosi imaginea în print sau online fără să îi fie afectată calitatea. (Aceste măsurători sunt echivalente cu 8,5×11 inch sau 21,59×27,94 cm)

  Width (Lățime):
  2550 pixeli
  Height (înălțime): 3300 pixeli
  Resolution (rezoluție): 300 pixeli/inch
  photoshop adobe creare fisier
 3. Apasă OK.

Editează fotografia

Acum avem planșa goala. Hai să deschidem fotografia de pe Pixabay.

Ajustează imaginea

  1. Deschide fotografia pe care ai descărcat-o folosind File Open și caută locul în care ai salvat imaginea cu fetița roșcată. Acum ar trebui să ai planșa goală (”Untitled-1”) lângă fotografie.
  2. Această imagine arată bine, dar poate arăta și mai bine cu niște modificări simple. Photoshop include multe opțiuni pentru a îmbunătății tonalitatea, mai exact luminozitatea sau întunecarea imaginii, în relație cu o serie de culori calde (roșu/portocaliu/galben) sau culori reci (albastru/verde). Selectează Image Auto Tone ca să faci ajustarea automat și să nu mergi pe ghicite.photoshop ong auto toneBonus: Selectarea funcției Auto în Photoshop este modul perfect prin care poți să îmbunătățești o imagine fără prea mult efort. Dacă vrei să ai un control mai mare asupra felului în care arată imaginea, deschide meniul Adjustments. Acolo vei găsi opțiuni pentru luminozitate și contrast; nuanță, saturație și deschidere; balans de culoare și așa mai departe.
   În cazul de față doar ajustăm tonalitatea generală cu un instrument rapid, pentru un reglaj fin cu adevărat se folosește opțiunea Curves. Acesta e un nivel următor, dacă ești curios vezi tutorialul video de la Photoshop Café despre Curves.
 1. Iată diferențele. Sunt subtile, dar părul fetei e mai roșu, iar contrastul în zona ochilor, a pielii și a pistruilor e mai bun.photoshop ong dublu fetita

Redimensionează fotografia

Fotografia măsoară 3648×5472 pixeli, dar planșa noastră are 2550×3300 pixeli, deci va trebui să micșorăm imaginea.

 1. Selectează Image>Image Size.image size
 2. Acum poți modifica valorile. S-ar putea să fie nevoie să schimbi din inci în pixeli și să introduci prima oară rezoluția.
  Width (lățime): 2200 pixeli
  Height (înălțime): 3300 pixeli
  Resolution (rezoluție): 300 pixeli/inch
  Resample: Bicubic Sharper (reduction).image size 2Bonus: Photoshop oferă mai multe feluri de a face resample – ceea ce influențează calitatea imaginii în cazul măririi sau micșorării unei imagini. Aici, reducem dimensiunea, așa că am ales Bicubic Sharper. Această opțiune se concentrează mai mult pe păstrarea muchiilor clare atunci când o imagine se micșorează. Dacă ai nevoie să mărești o fotografie, întotdeauna  vei pierde din calitate (în ciuda a ce se spune la TV), dar poți reduce efectele negative alegând opțiunea de resample potrivită. Îți poate fi de ajutor un tutorialul video despre resampling de la Tuts+Design.
 3. Acum, imaginea are înălțimea corectă, dar e prea îngustă. Fotografia are 2200 de pixeli, dar va fi plasată pe o planșă de 2550 px. Hai să adaugăm niște spațiu la stânga. Selectează Image >Canvas Size.
  photoshop ong canvas
 4. Poți introduce următoarele valori:
  Width: 2550 pixeli
  Height: 3300 pixeli
  Anchor: centru-dreapta (Apasă pe săgeata înspre dreapta din mijloc, astfel încât secțiunea Anchor să arate la fel ca mai jos.)
  Canvas extension color: White.photoshop ong ancora
  Bonus: Poziția ancorei fixează imaginea pe loc și adaugă spațiu alături, scăpându-te de încă o acțiune, în care ar trebui să adaugi spațiu de jur împrejur și apoi să muți imaginea la locul ei.

Retușează fotografia

 1. Acum, mărimea este bună, dar acea dungă albă este vizibilă și deranjează. Hai să o umplem cu unealta magică Content-Aware Fill de la Photoshop. Mai întâi, selectează instrumentul  Magic Wand  din caseta Tools. Caseta Tools se află de obicei în partea stângă a ecranului. S-ar putea ca, mai întâi, să fie nevoie să ții apăsat pe butonul Quick Selection Tool, ca să poți selecta Magic Wand.
  magic wand
 2. Acum click pe banda albă.
  magic wand 2
 3. Selectează Edit > Fill.
 4. Selectează Content-Aware la Contents și apasă OK.content aware
  Bonus: Content-Aware Fill preia informație din jurul ariei selectate și face cea mai bună alegere pentru a o umple. Face minuni pe culori amestecate (gradient) și pe fundalurile cu rezoluție mare, dar nu funcționează cu imagini mai complexe (poate într-o bună zi.) În cazul de față, având în vedere că fundalul e un gradient destul de fin, Photoshop se descurcă fără probleme.

Inserează fotografia în fișierul Photoshop

Acum, partea stângă a fotografiei este perfectă pentru a adăuga text și alte elemente, fără a acoperi chipul fetei. Hai să mutăm imaginea pe planșa noastră.

 1. Apasă Ctrl-D (Command-D pentru Mac) ca să deselectezi suprafața umplută. Selectează Layer>New>Layer from Background. Apasă OK. Astfel vei putea muta imaginea.duplicate layer
 2. Apasă Ctrl-A (Command-A pentru Mac) ca să selectezi tot, Ctrl-C (Command-C pentru Mac) ca să copiezi imaginea, apasă pe planșa goală pe care ai creat-o la prima secțiune (”Creează fișierul Photoshop”) și apasă Ctrl-V (Command-V pentru Mac) ca să o lipești. Acum ar trebui să ai imaginea pe două planșe: originalul(little-girl-603139.jpg) și pe planșa nouă (Untitled-1).
 3. Poți închide fotografia originală (“little-girl-603139.jpg”) fără să salvezi. E bine să păstrezi fișierele originale separat de fișierele proiectului tău Photoshop, în cazul în care greșești ceva și ai nevoie să revii la ele.
 4. Selectează File Save. Salvează ca template.psd.

Acum, mergem mai departe și adăugăm titlul.

Adaugă linii de ghidare

Înainte să adăugăm text pe imagine, trebuie să ne asigurăm că va fi plasat astfel încât să existe un echilibru la nivel vizual. De exemplu, textul nu ar trebui să atingă marginea imaginii – are nevoie de puțin spațiu de respiro.

Și aici intervin liniile de ghidare: după cum le spune și numele sunt grile care te ajută să aliniezi perfect fiecare element dintr-o creație grafică. Poți să le afișezi sau să le ascunzi după nevoie.

De obicei, înveți să le așezi prin testare frecventă, după sistemul trial and error. În cazul de față, știm deja unde să le punem pentru că lucrăm după un model. Photoshop for Scientists are un tutorial despre acest sistem de ghidare, dacă vrei să afli mai multe.

Pentru modelul nostru vom crea patru linii de ghidare – sus, stânga, jos și dreapta.

 1. Apasă View New Guide…photoshop ong ghidajphotoshop ong ghidaj2
 2. Selectează Vertical și introdu 100 px.
 3. Apasă View New Guide….
 4. Selectează Horizontal and introdu 100 px.
 5. Apasă View New Guide….
 6. Selectează Horizontal și introdu 3200 px.
 7. Apasă View New Guide….
 8. Selectează Vertical și introdu 2450 px.
 9. Acum am adăugat patru linii de ghidare pentru imaginea noastră.photoshop ong ghidaj3

Tocmai am adăugat 100 de pixeli care încadrează interiorul imaginii. Introducerea unor valori de 100 pixeli pe orizontală și verticală adaugă linii de ghidare în partea de sus și stângă a imaginii, introducerea unei valori orizontale de 3200 pixeli adaugă o linie pe dreapta, iar o valoare verticală de 2450 pixeli adaugă o linie în josul imaginii. Obținem simplu ultimele două valori, scăzând 100 din înălțimea și lățimea planșei care este înaltă de 3300 de pixeli și lată de 2550 pixeli.

Adaugă titlul

Am instalat fontul Open Sans la început, așa că ar trebui să fie funcțional și în Photoshop, la fel ca orice alt font din sistemul tău.

Înainte de a adăuga textul, să mai trasăm niște linii de ghidare.

 1. Apasă View New Guide….
 2. Selectează Vertical și introdu 185 px.
 3. Din bara de instrumente din stânga planșei de lucru, apasă pe instrumentul Horizontal Type.
  text tool photoshop
 4. Schimbă fontul cu Open Sans Light, dimensiunea 72 pt, efect anti-alias Smooth și alinierea la stânga.
  photoshop text selectie
 5. Apasă pe caseta de culoare, la dreapta secțiunii cu alinierea.
 6. Introdu valoarea hex (#) de 275664 pentru a schimba culoarea textului în gri cărbune.
  photoshop culoare
 7. Apasă pe planșă ca să începi să scrii.
 8. Scrie “Lorem Ipsum” (fără ghilimele) pe două rânduri.
 9. Apasă pe ESC când ai terminat ca să păstrezi textul.photoshop lorem ipsum
 10. Apasă pe instrumentul Move.
 11. Apasă pe text și trage-l ca să-l aliniezi cu linia de ghidare dinspre interior. Ar trebui să se așeze singur când îl apropii de linie.

Bonus: Mai sus am schimbat efectul anti-alias în Smooth (neted). Efectul anti-alias este modul în care softul finisează muchiile literelor. Photoshop îți oferă cinci opțiuni: None, Sharp, Crisp, Strong și Smooth. Te poți juca cu ele să vezi diferențele, dar, pentru exemplul nostru, rămâi la Smooth.

Am specificat și o valoare hex (prescurtare pentru “hexadecimal”) pentru culoare. Photoshop recunoaște cinci moduri de a seta culorile: HSB, Lab, RGB, CMYK și hex.

Introducerea unui set de valori le va modifica automat și pe celelalte, dar o cale simplă de a comunica o anumită culoare este să scrii codul hex. Există mai multe informații despre culori în mai multe locuri online, dar Wikipedia explică foarte bine.

Aceasta a fost prima parte a tutorialului despre Adobe Photoshop, în următoarea vom adauga corpul de text, caseta albă din jurului lui și logo-ul, pentru a finaliza posterul.

UPDATE: Vezi continuarea tutorialului in partea a doua.

Înscrie-te în Programul TechSoup pentru a beneficia de produse software Adobe, Autodesk și Microsoft.

MĂ ÎNSCRIU